COVID-19

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
annarits
Μέλος Κόμματος
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τετ Μαρ 11, 2020 9:03 pm

COVID-19

Δημοσίευση από annarits »

Μόνο τα θετικά

Το COVID-19 έχει ανατρέψει πλήρως την κοινωνική και οικονομική ζωή του πλανήτη, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χθες δεν γιορτάσαμε το Πάσχα όπως συνήθως, με φίλους και οικογένεια. Σήμερα ας σκεφτούμε θετικά πράγματα.

Πρώτον, είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα ειδικών που προσέφεραν συμβουλές σχετικά με τις ενέργειες να ληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Δεύτερον, οι πολιτικοί μας άκουσαν τις συμβουλές αυτές, και εφάρμοσαν σχετικά γρήγοροι μέτρα ελέγχου. Έτσι, σε σχέση με πολλές χώρες, πάμε καλά μέχρι τώρα με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Κορωναιού.

Είμαστε επίσης τυχεροί που έχουμε τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρας, που κάθε μέρα μας ενημερώνει ήρεμα και ξεκάθαρα για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα δεν χάνει την ανθρωπότητά του, διασφαλίζοντας ότι αναγνωρίζουμε ότι οι αριθμοί που παρουσιάζει, αντιπροσωπεύουν ανθρώπινες ζωές.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι υπηρεσίες υγείας μειώθηκαν δραστικά, και η χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης έπεσαι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανάγκη αντιμετώπισης της Covid-19 επιτάχυνε πιθανώς ορισμένες αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί από 567 σε 952. Απασχολήθηκαν 2.500 νέα άτομα (2.154 νοσοκόμες και 346 γιατροί) στο ΕΣΥ. Αναμένονται επιπλέον 5.000. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ‘άτομα θα απασχοληθούν σε μόνιμη βάση, αλλά η διαδικασία πρόσληψης 942 ιατρών σε μόνιμες θέσεις βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.

Διάφορα άτομα και επιχείρησες έχουν δωρίσει εκατομμύρια ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη, και τον εξοπλισμό των υπηρεσιών υγείας. Οι δωρητές αυτές περιλαμβάνουν παιδιά που προσέφεραν προστατευτικές μάσκες, μέχρι επιχειρήσεις που προσέφεραν μετρητά ή αγαθά, και μερικοί που έχουν λεφτά, προσέφεραν μεγάλα ποσά.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα αναλάβει το κόστος για την πλήρη ανακαίνιση περισσότερων από δυόμισι χιλιάδων λουτρών και τουαλετών σε κρατικά νοσοκομεία στην Αττική, και για την κατασκευή 96 νέων τουαλετών. Επιπλέον, θα παρέχουν κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και κουβέρτες για τα κρατικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό κόστος της δωρεάς εκτιμάται σε 6 εκατομμύρια ευρώ. Καλά νέα και για ασθενείς που θα απολαύσουν αυτές τις βελτιώσεις, επίσης όταν βγαίνουμε από την παρούσα κρίση.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού έχει κατανοήσει τη σημασία του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Οι οικογένειες και οι φίλοι προστατεύουν τους μεγαλύτερους συγγενείς τους και άλλους με προβλήματα υγείας, φέρνοντας τα ψώνια τους, και φροντίζοντας να μείνουν στο σπίτι. Ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει αυξηθεί καθώς στέλνουμε ενθάρρυνση και χιουμοριστικές σημειώσεις για την προστασία της ψυχικής υγείας των φίλων μας.

Με την έλλειψη ατόμων που μετακινούνται σε αυτοκίνητα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώθηκε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όσοι εργάζονται τώρα από το σπίτι αισθάνονται την ανάγκη να βγουν για μια βόλτα με τα πόδια. Ας ελπίσουμε ότι η μειωμένη χρήση οχημάτων και το αυξημένο περπάτημα θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της κρίσης.

Και σίγουρα το πιο σημαντικό, οι υπηρεσίες υγείας συνέχισαν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Πολλοί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους για να μας σώσουν.
Εκείνοι που εργάζεται σε βασικές υπηρεσίες, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες παράδοσης, και τοπικές υπηρεσίες συλλογής αποβλήτων κ.λπ., συνέχισαν να προσφέρουν το δίκτυο ασφάλειας, απαραίτητο για να επιτρέψει τη λήψη των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων. Προφανώς υπάρχουν αρνητικές πτυχές που πρέπει να συζητηθούν στο μέλλον, αλλά τη Δευτέρα του Πάσχα, καλό είναι να είμαστε ευγνώμονες για τα θετικά γύρω μας.

wadofmeat
Δημοσιεύσεις: 7764
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 12, 2020 9:47 am

Re: COVID-19

Δημοσίευση από wadofmeat »


Απάντηση